Blog

Ana Sayfa Blog Psiko-Sosyal ​​​​​​​DUYGULARI TANIYOR MUYUZ?

DUYGULARI TANIYOR MUYUZ?

 

Duyguları, düşünceler, yargılar gerçekten ayırabiliyor muyuz?

Nasıl hissediyorsun sorusuna “kötüyüm”, “iyiyim”, “uykulu” vs. gibi cevaplar verdiğimizde sizce hislerimizden(duygularımızdan) mı bahsediyoruz ya da duygularımızı net ifade ettiğimizi mi düşünüyoruz?

Eğer öyleyse gelin birlikte bakalım duygulara.

 

1. DUYGULAR NASIL OLUŞUR?

Duyguları ortaya çıkaracak bir olay yaşanıyor ve bu olay sonucunda insanlar bir düşünce geliştiriyor. Bu düşünceler beyindeki nöronları tetikliyor ve bireylerde bir his, yani duygu oluşturuyor. Bu duygular doğrultasında suratımızda kontrolümüzde olmayan ve duygunun niteliğine göre her insanda benzerlik gösterebilen bir ifade oluşuyor. Dünyanın hemen çoğu yerinde insanlar, duygulara benzer yüz ifadelerini oturtuyor ve bu ifadeleri doğuştan tanıyorlar.

 

2. KİŞİNİN DUYGULARINI TANIDIĞININ İŞARETLERİ NELERDİR?

Yaşadığı duygunun/ duyguların farkındadır. Yaşadığı duyguları başlatan olayın farkındadır.

Yaşadığı duyguların meydana gelmesinde etkili olan düşünce kalıplarının farkındadır. Yaşadığı duygunun düşüncelerine etkisinin farkındadır.

Yaşadığı duyguyu nasıl/ne kadar ifade edebileceğini tahmin edebilir.

Yaşadığı duygunun davranışlarını nasıl etkileyeceğini öngörebilir.

Yaşadığı duygunun başkaları üzerindeki etkisini bilmektedir.

 

3. DUYGULAR NEDEN ÖNEMLİDİR?

Duygular yargılamayı etkiler. Neyin doğru olduğu konusunda karar verirken duygulardan yararlanırız. Duyguların mantıklı düşünmeyi ve davranmayı engellediği düşünülerek insanı zayıflattığı ileri sürülüyor. Ama bizi zayıflatan; duyguların anlamını yanlış yorumlamaktır. Duygular bizleri yönlendirir. İnsanı nasıl davranması gerektiği ve yaptığının doğru ya da yanlış olduğu konusunda uyarır. Duygular yaşananları anlamlandırmamıza yardımcı olur. Duygular kişiler arası ilişkilerimizi etkileyen en önemli etmenlerden birisidir.

 

1. Duygu Nedir?

Duygular; bir birey tarafından, birine veya bir şeye yöneltilen hislerdir. Bu hisler bireyin yaşadığı andan ana değişebilir ve mutluluk, hüzün, üzüntü, korku, şaşkınlık, öfke vb. şekilde adlandırılabilir.

1.1. Üzüntü Duygusu Nedir?

İstediğimiz bir şey gerçekleşmediğinde veya olmasını istemediğimiz bir şey olduğunda oluşan ve kendimizi mutsuz hissettiren bir duygudur.

1.1.1. Üzgün Olduğumuzda Bu Duyguyu Bedenimizin Neresinde Hissederiz? Göğsümüzde, başımızda, boğazımızda, gözlerimizde ve benzeri bölgelerde hissedebiliriz.

1.2. Mutluluk Duygusu Nedir?

İçinde bulunduğumuz durumdan hoşnut, memnun olduğumuzda oluşan ve bize keyif veren bir duygudur.

1.2.1. Mutlu Olduğumuzda Bu Duyguyu Bedenimizin Neresinde Hissederiz? Hemen hemen vücudumuzun tümüyle hissedebiliriz örneğin, karnımızda kelebekler uçar.

1.3. Korku Duygusu Nedir?

Gerçek bir tehlikede ya da tehlike olasılığı olduğunda hissettiğimiz zorlayıcı bir duygudur.

1.3.1.Korktuğumuzda Bu Duyguyu Bedenimizin Neresinde Hissederiz? Göğsümüzde, karnımızda, boğazımızda, başımızda, ellerimizde vs. hissedebiliriz. Örneğin Kalp atışlarımız artar, ellerimiz terleyebilir.

1.4. Öfke Duygusu Nedir?

İstediğimiz şey engellendiğinde veya incitildiğimizde oluşan ve bizi kızgın hissettiren bir duygudur.

1.4.1. Öfkelendiğimizde Bu Duyguyu Bedenimizin Neresinde Hissederiz? Göğsümüzde, başımızda, boğazımızda, kollarımızda ellerimizde, ayaklarımızda vs. hissedebiliriz. Mesela Kalp atışlarımız hızlanıp, sık nefes alıp verme, kaslarımız gerginleşebilir.

1.5. Sevgi Duygusu Nedir?

Bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içten, yakınlık duygusudur.

1.5.1. Sevgi Dolu Olduğumuzda Bu Duyguyu Bedenimizin Neresinde Hissederiz?

Tüm bedenimizde hissedebiliriz. En çok da göğsümüzde, kalbimizde. Hissedilen bir duygudur.

1.6. Şaşkınlık Duygusu Nedir?

Beklenmedik bir durumla karşılaşılması sonucu ortaya çıkan duygudur.

1.6.1. Şaşırdığımızda Bu Hissi Vücudumuzun Hangi Bölgesinde Hissederiz?

Başımızda, göğsümüzde, boğazımızda vs. hissedebiliriz. Örneğin Gözlerimiz kocaman açılır, büyür.

1.7. Tiksinme (iğrenme) Duygusu Nedir?

İnsanların kirli, uygun olmayan ve mikroplu nesneleri ve kişileri itici bulma duygusudur.

1.8. Utanç Duygusu Nedir?

Gülünç olduğu veya küçük düştüğü endişesiyle rahat hareket edememek, sıkılmak. Rahatsızlık duymak ile ilgili bir duygudur.

Duygular hakkında En önemli nokta şudur ki iyi ya da kötü olarak nitelendirilecek bir duygu yoktur önemli olan duygularımızı kontrol edebilmektir.